Türkiye'nin Hatıra Defteri - Uğur Mumcu Kısa Film...
24 Ocak 1993'te bombalı saldırıyla öldürülen Uğur Mumcu anısına Zülfü Livaneli tarafından çekilmiş bir kısa film.
Konusu şöyle: 1983'te Ağca'nın haberi için Roma'ya giden Uğur Mumcu Paris'e Livaneli'nin evine gider. Orada muhabbet ettikten sonra, Zülfü Livaneli, Tülay German'la kaydettikleri ''Yiğidim Aslanım Burda Yatıyor.'' şarkısını dinletir. Uğur Mumcu ağlamaklı olur: ''Sadece Nazım için değil, tüm demokrasi şehitlerimiz için bu.'' der. Daha bilmiyordur ki, kendi ağıtına da ağlıyordur.
Oyuncular şahane, film güzel -------------- Yoklugun, Sesizligimize sarılı, yüregimizde patlamaya hazır öfkedir.
Ellerine,yüreğine sağlık Melye...
Öldürüldüğünde çok ağlamıştım.Merkezi yerdeki işyerimiz dördüncü kattaydı.Kolkola girmiş halk yürüyüş yapıyordu ellerinde karanfillerle sesizce.Bir gün önceden bu yürüyüş haberini alan bölge müdürümüz toplantı yaparak katılmamızı rica etmişti.Kibarca tehdit etmişti yada o sinirle bize öyle gelmişti.Yürüyüşün olacağı gün bir karanfil alıp çantama sakladım.Geçerlerken cama çıktım birde baktımki o cepheye bakan tüm camlar açılmış arkadaşlarımda ağlayarak karanfil atıyorlardı.Yürüyüş yapanlara bir an gözüm takıldı birde ne göreyim bizim bölge müdürümüzde ordaydı.Geldi hepimizi topladı beş dakikanızı alıcam dedi ardından "Başımız sağolsun arkadaşlar bir aydınımızı kaybettik ben hepiniz adına yürüyüşteydim.Sizler gençsiniz ve bu ülkenin sizlere ihtiyacı var sizleri engelledim ben katıldım düşüncem bir daha böyle gencecik aydınlarımızı kaybetmemekti" dediğinde hepimizden gözyaşları boşaldı...Sonra "Haydi arkadaşlar şimdi iş başına Uğur Mumcu'ların ölmediğini göstermek adına" demişti.Artık fikri yüzünden üreten kişilerin ölmemesi dileklerimle,ruhu şad olsun....