Giriş yapmadınız.

~DJ~MURAT ÖZEL

Orta Düzey

• "~DJ~MURAT ÖZEL" bir erkek
  • Konuyu başlatan "~DJ~MURAT ÖZEL"

• Özel mesaj gönder

1

Monday, 29.09.2008, 06:32

KADIN VE ISLAM

İSLAMDA KADIN
Evlenecek Kadınla Erkek Arasındaki Denklik
Evlilikte denkliğin gözetilmesine dair Kur'an'dan bir hüküm yoktur. Ayrıca bu konuda emredici bir hadiste mevcut değildir. Sadece şöyle bir hadis vardır,
"Üç şeyi geciktirme vakti gelince namazı, hazır olunca cenazeyi, dengini bılunca evlenecek kızı."

yeşim

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

2

Monday, 29.09.2008, 11:03

güzel paylaşım, ama kafa karıstıcı.encok öncelige aldıgım ve benimde mantıgıma hitap eden şuki bu dengklik kavramının kuranda olmaması.
ve alimlerin ön gördügü bir sistem.
alimlere saygım sonsuz, nitelikler ve durum degerlendimelerine sartlar göz önünde tutularak,haklılık vardır.
ama böyle maddelersek,bu ayrımcılık ve toplumu sınıflandırmak olurki.buda islamda insanlar bir taragın,disleri gibidirler teziine tezat.kendi icinde cürüyor yani
• Soyca denk olmak
• Dindarlık bakımdan denk olmak
• İlim, sanat ve meslek bakımından denk olmak
• Zenginlik bakımından denk olmak
• Hürriyette denk olmak
bu maddelerin hepsi tutarsız.
1. peygamberlerden asi evlatlar olmustur ve isyankar babalardan mükemmel insanlarda olmustur.
2.dindarlık.insanın imanını garantili degildir.yada görüntüdeki ibadetlerin gecerliligi.tarihte bir sürü töbe edip, töbe sonrası evliyalık mertebesine gelmiş insan vardır.
3. ilim sanat meslek yasamak icin vesilerdir.erkek cok kazanır kadın az, kadın vardır.mesela hazreti hatice zengin bir hanımdı peygamberimiz evlendi ve onun mallarıyla ticaret yaptı buda yanlış.
4. zenginlik bu madeyi zaten yazıının alttarafındaki acıklamada cürütüyor.
5. hürrüyet zaten her insanın hakkıdır.güc dengeleri, carpık ve kültürel yasamın getirisi kölelik, cariyelik vesaireler getirmiştir.
bu yanlışa dayanarak, insanları bir denkleme sınıflamak haksızlık.kimse dogacagı yer secemiyor konumuda.
bir köle yada bir padişahın cocugu olmak tercihi insana verilmemişki.böyle bir denklik arayısıyla ve ayrımcılıyla insanlar rencide edip, sınıflama hakkı olsun eş secen insanda.
bu bir paylaşım oyüzden murat paylaşımın icin sana cok tesekkür ediyorum.
ama aktarım olarak eksik.kafa karıstırıcı diyişim ondandı,
ben alimlerin belirledigi denklemlerle kendi bildiklerimi süzdüm bana uymadı,ama islami bilgisi az insanları yanlıs yönlendirir bu tür yazılar,cok dikkatli ve ilgili okuyup üstünde düsünmeliki.
okyup gecen birinin aklında kalmış bir maddeyi bir yerlerde islama mal ederek telafuz etmesi olasılını düsün.
bu yazı yarım.yanlış demiyorum bakın ama yetersiz ve kafa karıştırıcı.

yeşim

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

3

Monday, 29.09.2008, 11:17

ayrıca ataertlik, bi toplumda erkek liderlerin ,güc dengelerini korumak icin getirdigi bir sistem
.erkek secermiş denkligi. ayrımcılık taa burda zaten.
erkek olmak size üstün olmak hakını vermez.
insanlık vasıflarıyla ve nitelikleyirle üstün olur insanlar, kadın yada erkek.
bu paylasımda erkege calısan alimlerin, haksız dengeleride bariz ortada.
kim dogarken kadın olacam erkek olacam diye secme lükssüne sahipki.
burdada kadını simdirme ve aşalama var.hakimiyet mücadelesini evlenirken alileye sokan dengesiz bir denge.
insanlar birlikte yasamayı ögrenmeli.
sistemli erkek kadın kavramlarını yıkıp iki insan olarak birlesmedigi sürece mutlu evliklikler kurmak imkansız, buna hic bir denklemin gücü yetmez. malesef.

*Deniz*

Bilge

• "*Deniz*" bir kadın

• Özel mesaj gönder

4

Monday, 29.09.2008, 12:29

Teşekkürler güzel paylaşım için öncelikle o maddelere açıkcası bende katılmıyorum dinimizde yer almayan şeyler sadece kendi yorumlarıdır şu var ille çok zengin biri yine zengin biriyle evlenmek zorunda değil fakir birinide sevip evlenebilir gayette iyi anlaşabilir yeterki onlar birbirlerinden üstün görmesinler kendilerini... dindarlık bakımından da denk olmak bence çokta mümkün değil :) Bir kadın çok dindar olup eşi içki içen kumar oynayan kadınlarımız yokmu veya bunun bir şekilde tam tersi mümkün olabiliyor bence önemli olan denkliği aramak değil denk hala getirebilmek yani eşi yanlış bir yoldaysa kadın olsun erkek olsun onun doğru yola bulmasında yardımcı olmaya çalışması lazım duayla tevekkülle... Meslek, ilim vs bakımdan denk olmakta bence günümüze pek uygun değil ille bir taraf üstün olmuyormu özellikle erkekler okumamış olanı tercih etmiyormu kadın sussun ondan üstün olmasın diye :) Bu da bence uymamış önemli olan meslek ve bilgi bakımından değilde bence düşünce bakımından eşit olmak o zaman hiç sorun olmaz tabiki her iki tarafta bana göre eşit şartlarda olmalıki birbirlerini üstün görmesinler ama bu günümüzde yok tercih edilen bir şart değil açıkcası aksi düşünülüyor bir çok kişi tarafından bana göre...

Güzel bir yazı ama çokta doğru değil bencede

~DJ~MURAT ÖZEL

Orta Düzey

• "~DJ~MURAT ÖZEL" bir erkek
  • Konuyu başlatan "~DJ~MURAT ÖZEL"

• Özel mesaj gönder

5

Monday, 29.09.2008, 14:00

DENIZ VE YESIM EVET BU KONUYU EKLERKEN TAM DIKKAT ETMEDIM SANIRIM OKUDUM AYNEN KATILIYORUM SIZE OZUR BU KONUDA HAKLISINIZ TABIKI BANADA OKUYUNCA COK SACMA GELDIII