güzel paylaşım, ama kafa karıstıcı.encok öncelige aldıgım ve benimde mantıgıma hitap eden şuki bu dengklik kavramının kuranda olmaması.
ve alimlerin ön gördügü bir sistem.
alimlere saygım sonsuz, nitelikler ve durum degerlendimelerine sartlar göz önünde tutularak,haklılık vardır.
ama böyle maddelersek,bu ayrımcılık ve toplumu sınıflandırmak olurki.buda islamda insanlar bir taragın,disleri gibidirler teziine tezat.kendi icinde cürüyor yani
• Soyca denk olmak
• Dindarlık bakımdan denk olmak
• İlim, sanat ve meslek bakımından denk olmak
• Zenginlik bakımından denk olmak
• Hürriyette denk olmak
bu maddelerin hepsi tutarsız.
1. peygamberlerden asi evlatlar olmustur ve isyankar babalardan mükemmel insanlarda olmustur.
2.dindarlık.insanın imanını garantili degildir.yada görüntüdeki ibadetlerin gecerliligi.tarihte bir sürü töbe edip, töbe sonrası evliyalık mertebesine gelmiş insan vardır.
3. ilim sanat meslek yasamak icin vesilerdir.erkek cok kazanır kadın az, kadın vardır.mesela hazreti hatice zengin bir hanımdı peygamberimiz evlendi ve onun mallarıyla ticaret yaptı buda yanlış.
4. zenginlik bu madeyi zaten yazıının alttarafındaki acıklamada cürütüyor.
5. hürrüyet zaten her insanın hakkıdır.güc dengeleri, carpık ve kültürel yasamın getirisi kölelik, cariyelik vesaireler getirmiştir.
bu yanlışa dayanarak, insanları bir denkleme sınıflamak haksızlık.kimse dogacagı yer secemiyor konumuda.
bir köle yada bir padişahın cocugu olmak tercihi insana verilmemişki.böyle bir denklik arayısıyla ve ayrımcılıyla insanlar rencide edip, sınıflama hakkı olsun eş secen insanda.
bu bir paylaşım oyüzden murat paylaşımın icin sana cok tesekkür ediyorum.
ama aktarım olarak eksik.kafa karıstırıcı diyişim ondandı,
ben alimlerin belirledigi denklemlerle kendi bildiklerimi süzdüm bana uymadı,ama islami bilgisi az insanları yanlıs yönlendirir bu tür yazılar,cok dikkatli ve ilgili okuyup üstünde düsünmeliki.
okyup gecen birinin aklında kalmış bir maddeyi bir yerlerde islama mal ederek telafuz etmesi olasılını düsün.
bu yazı yarım.yanlış demiyorum bakın ama yetersiz ve kafa karıştırıcı.