Giriş yapmadınız.

yeşim

Profesyonel

• Konuyu başlatan "yeşim"

• Özel mesaj gönder

1

Monday, 4.08.2008, 08:46

YAŞAM BİR SINAV MI?

İnsanoğlu yaşamı boyunca göğüslemesi gereken, bitmeyen, tükenmeyen sorunlarla karşılaşır. Hallettiği her sorunu yeni yeni sorunlar izler. Üstesinden geldiği her sorunu takip eden mutluluk, kısa bir süre sonra, yeni bir sorun ile gölgelenir. Ve bu böyle devam eder gider.
Sorunlar, sağlıkla ilgili olanlar yanında, özel yaşamı, aile yaşamını, toplumsal ilişkileri, ekonomik ve mesleki durumları, gerçekleşmeyen istekleri, beklenmeyen sürpriz olayları, yenilgileri, pişmanlıkları, karamsarlıkları ilgilendiren ve diğer çeşit çeşit olgu ve olayları kapsar.
Hayat bir sınavdır sözü, pekte yanlış bir ifade değil. Ayrıca, hiç bitmeyen, sonu gelmeyen sınavlar dizisi.
Kalp atışları misali, ömür boyu, mutluluklar ve mutsuzluklar, muntazaman birbirlerini izlerler.
İnsanoğlunun yaşamı niçin böyle, devamlı kazanılması gereken bir müsabaka, başarılması gereken sınavlar dizisidir? Niçin Âdem ile Havva’nın cenneti gibi bir ortamda yaşanılmıyor? İnsanın bu maceralı yaşamının bir anlamı olmalı! Hayat, yalnız, yaşamak, mutlu olmak ve geriye yeni nesiller bırakıp yok olmak mı? Asırlardır süregelen ve birbirlerini izleyen bu nesiller silsilesi.
Yaşam serüveninde insanoğlunun en etkin silahı düşünme gücüdür. Ve bu insanın en asil, en güzel tarafıdır. Diğer canlılar güçlü içgüdü ve refleks özellikleriyle mücehhezdirler, düşünmeye ihtiyaçları yoktur. İnsan ise yaratıcılığını, mutluluğunu düşünme yeteneğine borçludur.. Yaşamında tüm zorlukları, engelleri bu yeteneği sayesinde aşar. Aklı onu mutluluğa veya mutsuzluğa götüren tek araçtır. Yaşam sınavlarındaki kılavuzudur.
Akıl, aynı zamanda, devamlı sorgulayan, daha fazla, daha sarih, daha derin anlamaya yönelen bir düşünce makinesidir. “Artık yeter” deyip durmak bilmez. Devamlı olarak, daha çok düşünmek, daha çok anlamak ister. Her soruna bir izah, bir cevap bulmak ister. ” The initially hidden and precluded essence of the universe has no strength to resist the courage of knowledge” ( Hegel) , ‘Evrenin saklı ve sır olan esası, bilincin cesaretine ve gücüne direnemez’
Bilinmeyen, anlamı meçhul bir olgu veya olayın farkına varılınca, o şey gizemli olmaktan çıkar. Sebebi ve tabiatı bilinmeyen olgu ve olaylar insan indinde endişe, korku, rahatsızlık yaratır. Sorunu fark etmek teşhis etmek, anlamak onu tehditkâr ve korkutucu olmaktan çıkarır. Olgu ve olaylar çok üzücü, çok acı dahi olsa, aydınlatıldığında, insana bir rahatlama sağlar. Eski Yunanda buna “Catharsis”, yani temizlenme, ferahlama denilir. Sorunlar gizli kaldıkça, insan huzursuzdur, endişeli ve mutsuzdur.
Yaşam sınavlarında başarılı olmanın ödülü aydınlık, şeffaf, kapsamlı bir farkındalık kazanabilmektir. Geniş ve sarih görebilme, anlayabilme yeteneğine sahip olabilmektir.
İnsan aklı, tüm kâinatta, en değerli, en anlamlı, en güzel oluşumdur. Hatta belki de kâinatın varoluş amacı insan aklını yaratmaktır. Fransız düşünürü Pascal’ın şu ifadesi bu hususu çok güzel anlatıyor.

“Düşünen Saz ( Kamış):
İnsan, su kenarlarında yetişen bir saz gibidir. Doğanın en nazik varlıklarındandır. Fakat o, aynı zamanda düşünen bir sazdır. Tüm evrenin onu yok etmesi için davranmasına lüzum yoktur. Bir su damlası, bir buhar onu öldürmeye yeter. Fakat evrensel güç onu öldürse bile, gene de o, kendisini ezen o güçten daha asil, daha üstündür. Zira o, öldürüldüğünün farkında olacak fakat onu ezen güç yaptığından bihaber kalacaktır.”
ALINTIDIR.

Yaşam bir sınav malesef günümüzde toplumu düsünen soran sorguluyan insanların rahatsız ettigi bir sınav.
kültürel faklılıkların cakısmaların yasam bakıslarının cakıstıgı noktalarda hazmedemenin camur atmanın.incitmek icin saldırıların yasamdıgı bi sınav. kafanı dik tutup inandıgının arkasında durman gereken ve illaki gececeni. ve iyininde kötününde hesabının verilecegi ayak yada agız oyunlarının sökmüyecegi bi yer var.
iyki ALLAH var onun adalet terazisin herkese esit isliyeceni bilmenin güzelligi var. nefsinin hırsının kibrinin etkisinde kendini bir sey zannedenler var.
deccalın hikayesini bilirmisiniz önce islam icin mücadele edecek sonra kendini ilah ilan edecektir.
yada firavunun hikayesindede böyledir.islam aklın öneminin üstünde o kadar durmusturki.imanın tercihini bile özgür bırakıp aklınla bul demistir.
yoksa varlını hisettirecek güctedir yaradan istemiski arayıp bulunsun.islam ruha atılan bi cila gibidir, onu parlaklını bir insanda görmemek imkansızdır.bu karekter yansıyan bi nurani parlaktırki.insanı kendine hayran bırakır.bir ayete o nasıl namazdırki seni kötülükten alıkoymuyor. diye ibadetlerimizi yaptıklarımızı bile sorgulamamız emredilmiş.
demekki kisilikte eksikler bariz göz önündede yasamda yol olamıyorsak imanda ve islamda ney eksik bir sorgulamız lazım.aynası istir kisinin lafa bakılmaz.düsünüyor. düsündünü ifade edip konusabiliyor. konustunu yasıyorsan bir celişki yoksa insan adamdır.
pek cok insan düsünmeyip ezberledikleriyle konusup.konustukklarını savunduklarını yasama geciremeyip.orda kalıyor.tabi bunu sanalda takip etmek imkansız.ama ALLAH fırsat veriyor insana illaki gercek yüzünü görüyorsun. yeterki bakmayı bil. ben ne insanlar gördüm üstündeelbise yok. ne elbiseler gördüm icinde adam yok.lafını cok severim.insan olmak adam olmak degildir. adammıs gibi ortada dolasmakta.adamlık degildir.asalet ruhtaki meziyetlerle beslenir asalet insanın ışıldadıgı yerdir.eseek altın semerde vursan cöplük görünce yuvarlanır.ne kalas klaslar gördüm ben önemli olan bunu ayırabilmekte.

buffoon

Acemi

• Özel mesaj gönder

2

Friday, 8.08.2008, 16:56

hayat yasanabildigi kadar wardır...

yeşim

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

3

Friday, 8.08.2008, 17:30

bir tesekkür batonu olsaydı sana pes pese canı gönülden bi sürü tesekkür ederdim, yinede ediyorum.
sana katılmamak imkansız.ama yasamayı bilmek bi sanat biliyormusun. bazan hayat öyle tatsız tutsuz olurki.bu seye benzer gider manavdan armut kavun vesaire bi meyve alırsın, görünüsü cok güzeldir olması gerektigi gibi.ama eve gelir yıkar paklar bi agzına götürürsünki.lezzet namına bisey yok.
yasıyor olmakla yasamdan tad almak, yada tadını cıkarmak öyle ayrı iki kavramki.
mesela bu gün okadar üzgümünki.tabiki bir sebebim var. bi yanım bos ver umursama, umursamıyorsun diyor.öbür yanım üzgünsün ve bu gayet dogal diyor kim olsa üzülürdü.
gidebilecegim bi sürü yer aklımdan gecirdim migros dipo sinema gidip bi kafeye oturmak.çakırlar plaj düden bile gecti aklımdan.tüm bunları düsünürken bide baktım evdeyim.
gidip kitabımı okucam dedim.sonrada perdelerimi yıkamaya karar verdim.biliyorum gececek.ama bu sefer gecmesini istemiyorum bu yasadımı unutmamalıyım artık bu sefer degil.bu kadar iyi olmamalıyım.iyi oldum icin üzgünüm.bu sefer hayatı aman üc günlük dünya diyip arkamda bırakmıcam.bu sefer kısmet diyip yemicem bu sefer hayatın üstüne bol seker boca edip bogazımı yakısını hisedicemki. bu tadı unutmamak icin.cünki seninde dedin gibi
HAYAT YASANABİLDİGİ KADAR VARDIR.var olabilmek icinde yasamayı ögrenenmek gerek.varlını kabul ettirmek icin negerek biliyormusunuz. kötü olmaktan korkmamak gerek.MÜSLÜMAN İYİ NİYETLİDİR. AHMAK DEGİL. bu bir hadisi seriftir biliyormusunuz.iyide akılı olmak icin ne yapmak gerek, şuan yasadım tatsız tussuz günlerden ders alabilmek gerek.belkide ozaman bu günleri kayıp saymayız hayata dair.
ozaman bunu bolca sekere boca edilmis kabak bi kavuna cevirebiliriz.bogazımızı yaka yaka afiyetle tüketiriz.ömrümüzün bu deminide.

• "Masum Masum" bir kadın

• 1366852
  • Özel mesaj gönder

4

Friday, 8.08.2008, 18:03

eline saglik yesimcim, gercekten guzel bir konuya deginmissin,
hayati cozmek zordur, acilar sevincler korkular hepsini yasarsin, hepsiylede basedemiycem desen bile bir bakmissin zaman gecmis ve onlar gecmiste kalmis, seninde dedigin gibi var olabilmek icin yasamayi ogrenmek gerek,
paylasimin icin tesekkurler..
Cogalirsin ×
Artarsin +
Bölünürsün ÷
Eksilirsin -
Sonra BEN kalirsin...

maxma

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

5

Friday, 8.08.2008, 18:10

hayati sinav olarak görürsek eger.. uc yanlis bir dogruyu götürürse isimiz zor olur ama sinavlarla dolu bir yasam.. malesef okuyorsan meslek sahibi olsan bile sinavlar devam ediyo.. sonra ailenden yana sinavlara tabi tutuluyorsun secimler yapmak ve bunlari uygulamak zorundasin sürekli bir.. calisma cabalama ve basarisizlik ücgeni icerisinde dönüp duruyorsun..

hep bir sekilde caba ile yasiyorsun ama bazen hepsi bosa gidince anlamsizlasiyo bir cok sey
sinavlari kazanmakta var jaybetmekte öyle ise hayat bir sinavsa
kazanmakta var kaybetmekte..

yeşim

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

6

Friday, 8.08.2008, 18:43

evet maxma en koyanda buya emek veripte boşa cıkmak.ya niye diyorsun ozaman tüm bunlar niye.maxma bir arkadasım var 3dil biliyor.iki ünverste bitirmiş.bi iş bulmus bi evlilik yapmış, aptal karısı ailesinin güdümünden cıkıpta kendi yasamlarını kuramadıkları icin bosanmış.tabi bi sürü emek ve üzüntüyle gecen bi sürec.
sonra calısıp cabalayıp müdür oldu tamam diyordu oturmus gibiydi yasam.azcık gülümsedi hayat veasık oldu.hayat cokta kötü degil dedi dogru insanı buldum.evlendi.15 günlük evliydi.trafik kazası gecirdiler sinan yaralı kurtuldu esi öldü.yasadına inanamadı.saglık sorunlarını ve yasadı tranvayı yine bi sürü üzüntü ve emekle geride bıraktı.
bu sefer calıstı sirketeki genel müdür onu rakip görüp ayagını kaydırdı.işindende oldu ve bunu adam yüzüne söylemişti.sonra tüm bunların icinde kendine bi fırsat daha verdi, yeniden bir daha yeni iş buldu yenide bir eş, yorgun toparlanmaya calısırken.yogun calısma gününde anne ve babası gidip kızla kavga edip bi sürü hakaret etmişler kız herseyini toplayıp gitmiş.yinemi dedi iyide benim bunda sucum ne esine ulasamıyor bitti dedi ailesiylede görüsmüyor.tutup istende cıkmıs.
gidip müracat etmiş kanada yada norvece gidicek norvec basvuruları.daha tam faliyete gecmemiş.gitmek zorundayım dedi.güldüm hayatanmı kacıyorsun dedim sinan norvectede kanadada insanlar var yasam dünya üstünde aynı insanlarda. kac madım ne yaptım dedi yol alamıyorum.
haklısın dedim.kelin ilacı olsaymıs basına sürermiş dedim.kıız sen kelmiydin dedi.
hayat kısır bir döngü aynı noktada dön dur.yük atmayı bilmek lazım derdim hep yasamı sırtında tasıdınmı kambur oluyorsun.ama öyle degil.yasamı sırtından atamıyorsun gelip gelip kilitleniyor.
ama babam derdiki bataklıgı kurutmak istiyorsan suyunu cekme.akarını kes.
galiba ben cok uzun zaman suyunu cektim durdum.bu sefer akarını kesicemki.kurusun yoksa beni yutacak.yada bana öyle geliyor hep kenarından dolasamıyorsun bazan üstüden gecmek gerekiyor.sinan buldu cözümü gidecek kafasına koymus illaki gider.akarını kesecek.
bende bunu yapmalıyım.ama akarını nerde bilmiyorum.buldumu bende kökten cözecem.akarını bi bulim.
.masum geciyor gibi görünsede bazan gecmiyorda, kangıren olmuş yaraları iylesmeyince keserler biliyormusun.gecmesini beklemezler gecmiceni kabul edip.kesip atmak lazım bazan .

ayşeceren

Profesyonel

• Özel mesaj gönder

7

Monday, 25.08.2008, 17:23

Yaşam bir sınav malesef günümüzde toplumu düsünen soran sorguluyan insanların rahatsız ettigi bir sınav.
ve bu biz bu sınavdan geçiyoruz
görev verilmiş onu yerine getiriyoruz
teşekkürler..