Malik b. Dinar k.s. anlatıyor:
Bir gün Hasan-ı Basri'ye (k.s) sordum:
- "Dünyada en zor şey nedir?"
- "Gönlün ölmesidir"
- "Gönül neden ölür" dedim.
- "Dünyayı sevmekten" dedi.
Anladım ki gönül çuvalımdaki kelimeler sana yetmez, oysa gönlüm güzel olmazsa bahçemde bir ''GÜL'' dahi bitmez..
Ey Sevgili, Senin "AŞK'ın" daim olsun, Benim yaram olsa da fark etmez.! Hz. MevLana
Bir akıl başka bir akılla birleşirse, kötü söz ve kötü işe engel olmuş demektir.
Nefis başka bir nefsle dost olursa, akıl işe yaramaz hale gelir.
Akıl başka akılla birleşti mi yol görünür, nefs başka nefsle birleşti mi yol kapanır.
Hz.Mevlana
"Sana affedilemeyecek kadar büyük hata yapan birine, akıl sınırlarının bittiği yerden başlayacak ceza vermek istiyorsan ;
Bütün samimiyetinle affet.Hissedilen her şeyi arşivleyen kader, kendisiyle en iyi biçimde ilgilenecektir.” Şems-i Tebrizi
Kendine güvendiğin için yalancı değilsin.Yalan dolan bilmediğin için yalan karşısında yenileceksin.
Yalanın gücü doğrunun güçsüzlüğünden değildir.Yalan teşkilat kurmuş, doğru yalnızdır.
Yalanın geleneği var,senin doğrunun her gün yeniden yaratılması gerek.Her gün bir şafak çiçeği gibi yeniden açması gerek.
Sen yenileceksin.Yenilmenin tadına varacaksın.Doğru yenilmeli.Yenilmeyen doğru yenmiş sayılmaz.Doğru yenile yenile öyle keskin bir hale gelmeli ki ; Yüz bin yıl su altında, yıkanmış, düzelmiş çakıltaşı gibi..!
Yaşar Kemal