Bekledim ki son söz bana gelsin, sanirim o an bu an:
Hic -EDIT- kelimesinin gercekte ne anlama geldigini merak ettik mi acaba ?
Oysa her yabanci kelimenin kendi dilimizde bir karsiligi oldugu halde. devamli hayatimiza yabanci kelimeler sokuyoruz ama gercek manada ne anlama geldigini ve ispatini kulakdan dolma bilgilere dayandiriyoruz. hani bir deyim gibi: asagi mahallede söyledigimiz yalana, yukari mahallede kendimiz inanir oluyoruz.
En anlasilabilir sekilde aciklamaya calisayim bilgim dahiliyle: Ingilizceden türkcemize gecis yapan EDIT kelimesinin karsiligi sadece düzenleme degil, orjinalden düzenlemedir.
bir örnek vermek gerekirse ( oranlar hayal ürünüdür) elimizdeki bir Resmin veya Makalenin eger %50 isini aliyor,geri kalan kismini degistiriyor isek bu editlenmis demektir. Yaliniz edit icin baz alinan degistirdigimiz %50 kisim degil, tam tersine dokunmadigimiz geriye kalan %50 ORJINAL kisimdir. Yani ister anahtar kelime diyelim, ister püf nokta. herhangi bir calismanin editleme olarak sayilabilmesi icin orjinalden herhangi bir oran degerinde bir ölcüyü koruyor olmasi sartdir.Ikili karsilastirmanizda %1 dahi göreniniz oldumu acaba ?Diger bir yönden Orjinalden arta kalan kisimda ise nasil bir calismayi baz alacagina dair ise bir sart söz konusu degildir. bu kisimda benzetme, taklit etme, esinleme gibi bir cok degerleri kullanabilir yada kullanmazsiniz.
Ne cok sey yazilmis ne cok sey söylenmis benzetme denilmis, esinleme denilmis, yok taklit denilmis hatta ve hatta bu denilenlere o kadar inanilmis ki kaynak olarak gösterilen calismanin yayin tarihi dahi istenilmis. cok merak ettim bir kisi dahi konuyu özetler sekilde ne orjinalden,ne bir sekil benzerliginden ve ne de esinlemeden ben bir parca göremedim diye bir cümle kurmayacak mi diye ve diye...... neredeyse buna olan inancimi kaybediyor oldugum anda, hem görsel hem metinsel olarak dogru cevap
Meral den geldi. Bana olan saygideger güvenlerinize ve en azindan iki satir dahi deger diye düsünüp te konuyu aciklamaya calisan herkese huzurlarinizda tskler ediyorum. ve MERAL arkadasimizin sagduyusuna ve mantigina iki kere tskler ediyorum. Saygi ve sevgilerimle....