1. ESININ KISILIGINE KARSI AGIR ELESTIRIDE BULUNMAEsinin kisiligini küçük düsürücü, onur kirici sözler sarf etmek sevgiyi zedeler. “Sen hep böylesin, hep beceriksizsin.” suçlamalarina sitemkar ve biraz da hakaret içeren “Hep kendi bildigini okudun. Beni dinlemedin.” sözleri suçlayici elestirilerdir.
2. ISI YOKUSA SÜRMEGünün birinde eslerden birinde olumlu bir degisiklik olmustur veya gittikleri doktor dinlenilmis ve kisi olumsuz bir davranisindan vazgeçmistir. Diger es “On yildir sana söyledim; ama beni dinlemedin, baskasi deyince daha mi kiymetli oluyor?” biçimindeki konusmalar esi üzen ve geriye döndürebilecek tarzdadir.
3. GEÇMISI HATIRLATMAEvlilik hayati boyunca insanlarin olumsuz hatiralari olmustur. Kavgalar, tartismalar, atismalar ya da unutulan anlar, yapilan yanlis davranislar olagelmistir. Evlilik hayati boyunca bu kötü hatiralarin esler tarafindan tekrak tekrar isitilarak ortaya konulmasi iliskileri zedeler.
4. GENELLEMEDE BULUNMAEsinize bir kalip biçerek o kaliba sokan ifadeler kullanmak, onu kötü bir fiille damgalamak da büyük hatalardan biridir. “Ben senin için degistim, sen benim için hiçbir seyden vazgeçmedin. Çok bencilsin...” sözleri evliligi yipratir.
5. ESININ AKLINI OKUMAÇiftler arasinda diyalog tek tarafli olmaya basladiginda esler birbirlerine mesafe koymaya baslarlar. Sürekli ignelemeler, kavgalar, atismalar artik kadin ve erkegi kendi dünyasina itmistir. Erkek de kadin da kendi dünyasinda esiyle konusmaya baslar. Kafalarinda kurduklari seyler zaman zaman birbirlerinin hareketlerine yorumlar çikarmaya neden olur. “Senin ne demek istedigini biliyorum. Ben senin bakisindan anlarim.” gibi sözlerle esinin mimik ve hareketlerinden anlamlar çikarilmaya baslanilir.
6. KENDINI HEP HAKLI GÖRMEHatalar, yanlisliklar iki taraftan da kaynaklandigi halde kim daha hakli, adeta “mahkeme” kuruluyor.
7. KONUSURKEN SÖZLERIN KESILMESI VE SES TONUNU YÜKSELTMESIIletisimde en önemli husus konusan insani sonuna kadar dinlemek, çok gerekliyse aralara girmektir. Dinlemek, anlamak ve kendimizi anlatmamiz gerekiyor. Bunun yolu da saygiyla dinlemek, ses tonunu yükseltmemektir.
8. ESLERDEN BIRININ KENDISINI TERAPIST YERINE KOYMASI‘Senin hasta oldugunu biliyorum, nedenlerini de biliyorum. Senin ne zayifliklarin var hepsini kesfettim, ne yapman gerektigini söylüyorum, beni dinlesen doktora filan da ihtiyacin olmaz’ gibi sözler dogru degildir. Es ne kadar bilgili, tecrübeli olursa olsun kendini doktor yerine koymamalidir.
Bu mesaj 1 defa düzenlendi, son düzenlemeyi yapan "Masum Masum" (22.07.2011, 22:39)