Ve bir bayramın daha son gününe geldik...
Sevaplarmı kazandık, günahlaramı girdik? Allah biliyor.
Bildiğim her bayram gibi bu bayramda üzgündüm.Malum bayramlar bayramlıktan çıktı!
Yaş 50 bundan 40 sene öncesine döndüğümde işte bayramlar o zaman bayramdı...
Kurban bayramında koç kesilirdi.Ancak ehli kişilerce, gözlerini bağlanır, dualarla, canını acıtmadan, severek, can çekiştirmeden.
Şimdiki gibi danaydı,kuzuydu bilmem ben.Yaşı olan boynuzlu koç kesilirdi.Kasap yada hayvan bakıcıları tek tek kontrol ederdi.
Yaşı genç olmayacak,hamile asla,emziren hayır.Kasabada büyüdüm ne kaçan bir hayvan nede bağıran hayvan duymamışımdır.
Kesilen yerde başka bir hayvan bulunmazdı.Orası yıkanır temizlenir diğer hayvan alınırdı.Kan görmezdik,göstermezdi büyüklerimiz.
Şimdi ? KATLİAM....
Babalar camiye namaza gider.Anne hemen çocuklarını giydirir kahvaltıyı hazırlar camiden gelecek baba beklenmeye başlanırdı.
Bu arada bayram öncesi akraba ve yakın komşularda kim kesiyor kim kesmiyor araştırması gizlice yapılırdı.
Kesemeyen akrabalar yakınlar kahvaltıya çağrılırdı.
Baba yada evin büyüğü eve etle geldiği gibi et kavrulur kesmeyen akrabalarla birlikte kahvaltı edilirdi.
Annelerimiz "Haydi yavrum doyduysan kesemeyen komşularımızında kahvaltısına girsin" der çocuklar,gençler o sorumlulukla etleri dağıtmaya başlardı.
Yarışırdık arkadaşlarımıza kahvaltıya yetiştireceğiz diye.Geriye bir ay gitmeyecek et kalırdı.Bize düşen pay bile dağıtılırdı çünkü.
Şimdi? DERİN DONDURUCULAR DOLUYOR DAĞITAN YOK...
Bir sene kestiği kurbanı yiyenler var.Ucuz et stoklama.Dağıtım bir iki yakın akrabaya.
Bumu kurban bayramı?
Çocuklar geliyor şeker çukulata farketmez yanında bir iki lira verdinmi şaşırıyor.Eskiden şeker yanında bay-bayan mendilleri içinde para verilirdi.
Şimdi? KAPILAR AÇILMIYOR...
Akrabaları bırakın komşular bile gezilirdi.Eller öpülür,sevgiyle saygıyla bayramlaşılırdı.Küsler barışırdı.Baklavalar yetmezdi ikramlara.
Şimdi? Herkes TATİLDE!
Tatile bizlerde giderdik ama bayramın birinci günü örf ve adetlerimizi,görevlerimizi yaparda giderdik.
Müslümanlık bu değil kardeşim,bayram bu değil,islamiyet bu hiç değil.
O yüzden derim ki bayramlarımızda artık bayram değil...